Wat zijn houtpellets en hoe worden ze gemaakt?

De basisgrondstof van pellets is fijn houtstof dat overblijft na het verwerken of bewerken, van afgeleide houtproducten. Houtzaagsel op zich was praktisch niet te verbranden. Maar toen er pellets van geperst werden bleek het een ideale brandstof: goed verhandelbaar, gemakkelijk op te slaan, zeer goed te doseren bij verbranding in kachels en ketels voor centrale verwarming, zeer weinig residu en bovendien goedkoop. Hieronder geven we u tevens een nederlandstalige uitleg hoe men tot pellets komt. Bekijk direct installateurs in Groningen, Tilburg, Almere, Breda of Nijmegen.

Stap 1; lossen van grondstof
De aanvoer van grondstoffen met bulkwagen of een vrachtwagen uitgerust met een “walking floor” (bewegende vloer). Met 1000kg houtstof kan men uiteindelijk 600kg pellets maken.  De pellets worden als het ware onder hoge druk samengeperst.

Stap 2; aanvoer van grondstof
Het houtstof wordt met grote bulldozers in een koker gekieperd waarin een archimedesschroef geplaatst is die het materiaal als het ware gelijkmatig aanvoert en verdeeld over de transportbanden. De inhoud van de laadschup van dergelijke bulldozer bedraagt om en bij de 7,5m³.

Stap 3; transport naar silo
Het houtstof wordt in deze grote silo gestockeerd zodat het voldoende droog blijft en zo het productieproces niet beïnvloedt. Als de grondstof te vochtig is, kan dit ervoor zorgen dat de pellets niet hard blijven en dus kruimelen.

Stap 4; transportband
Vervolgens word het houtstof in het productieproces gebracht via transportbanden. Wanneer uiteindelijk de pellets klaar zijn hebben ze ongeveer 4km afgelegd op transportbanden.

Stap 5; drogen
Deze trommel wordt aangedreven door een 300pk sterke aandrijving en zorgt er in eerste instantie voor dat het materiaal kurkdroog is zodat aan alle din+ normen voldaan worden en de pellets hierdoor een maximaal rendement opleveren voor de verbruikers van houtpellets.

Stap 6; afzeven
De volgend stap is de grotere stukken uit de grondstof halen dmv grote zeven. Er zijn 3 verschillende zeven die ieder op een bepaalde fractie de grondstof verwerkt, kleiner maakt en vervolgens terug in het zeefproces brengt zodat het houtstof uiteindelijk zo fijn mogelijk is.

Stap 7; pellets maken
Het houtstof wordt onder zeer hoge druk bijeengeperst. Door de harsen in het hout, kan het zaagmeel in een korrel worden geperst en blijft het mooi samen. De pellets komen vervolgens op een transportband terecht waar ze naar de verpakkinglijn worden getransporteerd.

De gemiddelde productieomzet in deze fabriek bedraagt tussen de 12 en 15 ton houtpellets per uur. Ongeveer een 150 ton per dag, 1000 ton per week, en om en bij de 50.000 ton op jaarbasis.

Stap 8; afkoelen
De pellets zijn nu zo’n 65°C en moeten eerst afgekoeld worden vooraleer ze in plastic zakken kunnen verpakt worden. Ook wordt het fijnstof dat mogelijk bij het maken overblijft, terug gerecupereerd en terug naar het begin van de cyclus gebracht. In deze gecontroleerde omgeving wordt de temperatuur genormaliseerd naar ISA (25°C – 1013hPa) .

Stap 9; verpakken
De pellets zijn nu klaar om in plastic zakken van 15l verpakt te worden. Als de zakken gedicht zijn komen ze op een transportband terecht waarna ze worden opgenomen door een robotarm die de zakken één voor één op een pallet plaatst. Wanneer de pallet vol staat (75 zakken) word de pallet in zijn geheel nog eens omwikkeld met verpakkingsfolie om de pellets extra te beschermen.

Stap 10; stockage
Palletten vol met houtpellets worden gestockeerd in droge, overdekte ruimtes. De houtpellets zijn nu klaar voor gebruik.